2011. február 10., csütörtök

rendszermag (kernel)

A legfontosabb és legbonyolultabb komponens. Feladata a hardver optimális kihasználásának irányítása és a alkalmazói kérések kiszolgálása, a kért programok futtatása. Az API egy illesztési felület a rendszermag és az alkalmazási alrendszer között. Olyan szabályok összessége, melyek leírják hogyan kell kérni a kreneltől a szolgáltatásokat, illetve hogy kaphatjuk meg a kernel válaszát. Az API-t a szervizprogramok is használják.

2011. február 5., szombat

felhasználói mód

A fordítók, szövegszerkesztők felhasználói módban futnak. Ez azt jelenti, hogy ha egy fordító vagy egy editor nem tetszik, akkor helyette írhatunk másikat, de nem cserélhetjük ki például a lemezmegszakítás-kezelőt, ami a kernel része…
A rendszerprogramok fölé épülnek a felhasználói szoftverek (táblázatkezelők, szövegszerkesztők...)
6. dia

2011. február 4., péntek

komponensei

- Rendszermag (kernel)
- Alkalmazói programozási interfész (API = Aplication Programing Interface)
- A rendszerhéj (shell): feladata a parancsértelmezés
- A szervízprogramok (Utility): szövegszerkeszők (editor), fordító programok (compiler)


Az első 2 felügyeleti módban míg az utóbbi 2 felhasználói módban fut.

mikroprogram

A hardver bonyolult áramköröket, katódsugárcsövet… tartalmaz melyeket elekrtomérnökök terveznek, működtetnek. E fölött van egy primitív szoftver (mikroprogram), melyek a gépi kódú utasításokat (ADD, MOVE, JUMP…) végre képes hajtani. (Gépi nyelv a mikroprogram által felismert utasítások halmaza. kb 50-300 utasítása van.) (Nem minden gépen van mikroprogram, ahol nincs ott a hardver hajtja végre a gépi kódú utasításokat)

erőforrás kezelés

Ha az erőforrás-kezelést minden esetben a programozónak kellett volna megírnia akkor rengeteg program megíratlan marad, mert unalmas a bonyolult programok esetén mindig az egér vagy billentyűkezelés megírásával kezdeni. Ezért az operációs rendszer a hardver fölötti szoftverréteg amely a felhasználó felé egy virtuális gépet mutat, melyet könnyebb megismerni, használni, programozni, így elég ha a programozó az aktuális problémára koncentrál az egér vagy billentyűzetkezelés helyett.

működése

Egy modern számítógép egy vagy több processzorból, belső memóriából, lemezekből, nyomtatókból, hálózati csatolókból és más bemeneti/kimeneti eszközökből áll. Vagyis összetett rendszer. Az operációs rendszer nyomon követi, hogy a processzor az erőforrásait helyesen és optimálisan kihasználja.

fajtái

Különböző gépekre különböző operációs rendszerek telepíthetők. A Magyarországon elterjedt számítógépeken a Unix (Linux) vagy a DOS (WINDOWS) valamelyik változata fut nagy valószínűséggel.

meghatározása

Az operációs rendszer egy speciális rendszer-szoftver, mely a hardver és a felhasználó (vagy felhasználói programok) között teremt kapcsolatot. Segítségével adhatunk utasításokat a gépnek, vagy indíthatunk el már megírt programot.